Настройкі
Настройкі шрыфту
PT Sans
Times New Roman
Памер
A
A
A
Міжлітарная адлегласць
Стандартнае
Павялічанае
Вялікае
Колеравая схема
Чорным
па белым
Белым
па чорным
Мастоўскi
раённы
выканаўчы
камітэт

Навiны раёна

9 чэрвеня 2020

Уборка траў на Мастоўшчыне ўжо ў зеніце

Лета ўступіла ў свае правы. Дзякуючы гарачым надвор'і аграрыі Мастоўшчыны значна павялічылі тэмпы нарыхтоўкі кармоў. У большасці сельгаспрадпрыемстваў за дзень прыбіраюць да ста гектараў сенажацяў. Ужо скошана амаль сем тысяч гектараў траў першым укосам, што складае прыкладна палову ад неабходнага.
Лідэрамі па тэмпах нарыхтоўкі кармоў з'яўляюцца ААТ «Черлёна», ЗАТ «Гудзевічы» і КСУП «Імя Адама Міцкевіча». Скошаныя травы, а гэта як правіла сумесь люцэрны з азімым жытам і іншымі культурамі, дзень-два падвяліваюцца да вільготнасці 50-55 працэнтаў і накіроўваюцца ў сянажныя траншэі.
 - У нашым сельгаспрадпрыемстве прыкладна палова траў размешчана на раллі, астатнія сенажаці - на лугах ў Схедах і іншых месцах, - распавядае адказны за нарыхтоўку кармоў заатэхнік КСУП «Імя Адама Міцкевіча» Ігар Дзерачэннік. - Пачалі прыбіраць травы на ворных землях - яны гарантавана дадуць паўнавартасны другі ўкос. Невялікую частку зялёнай масы выкарыстоўваем на корм скаціне, астатняе закладваем у траншэі на ферме «Вялікая Рагозніца».
На поле, дзе ішла ўборка траў, працавалі 15 адзінак тэхнікі.
  - Старанна працуюць нашы камбайнеры Ігар Раманенка, Віктар Алейнік і Мікалай Патаповіч, - сказаў Ігар Генрыкавіч. - Цяпер за дзень скошваюць па сто і больш гектараў траў. Найлепшы вынік - амаль 2500 тон здробненай масы - у Ігара Раманенка. На касьбе траў высокія паказчыкі ў Яўгена Жука, на адвозцы - у Івана Щановіча, на сграбанні - у Віктара Буйко. Скошаная трава пры гарачым надвор'і вельмі хутка даходзіць да патрэбнай кандыцыі, асабліва калі яе рэгулярна варушыць. І ў цэлым наш «зялёны канвеер» працуе без збояў.
Падчас перапынку на абед мы пагаварылі з Ігарам Раманенка. Менавіта яго прозвішча часцей за ўсё з'яўляецца сярод лідэраў, у гонар якіх на цэнтральным мехдвары падымаюць сцяг працоўнай славы. Ігар Канстанцінавіч нарадзіўся ў мясцовай сялянскай сям'і. Бацька працаваў механізатарам, мама - ў жывёлагадоўлі. Упершыню сеў за руль трактара амаль трыццаць гадоў таму. Цяпер ён - адзін з лепшых і найбольш вопытных механізатараў гаспадаркі.
   - З вясны да позняй восені мой «Ягуар» без стомы працуе на нарыхтоўцы кармоў, - распавёў Ігар Раманенка. - У траўні пачынаю прыбіраць травы, у кастрычніку сканчаю ўборку кукурузы. Добра, што гаспадарка набыла да камбайна некалькі зменных жняярак для уборкі розных відаў культур. Я іх зімой адрамантаваў, памяняў зносам запчасткі і спадзяюся, што буду працаваць без паломак. Хоць, вядома, тэхніка не новая, а нагрузка ў сезон на яе вельмі вялікая. Але на тое і механізатар, каб яе ўтрымліваць і эксплуатаваць спраўнай.
Адна за другой пад'язджаюць да сянажных траншэй на ферме «Вялікая Рагозніца» гружаны здробненай зялёнай масай аўтамашыны і трактары з прычэпамі. Іх узважваюць і адпраўляюць на разгрузку. У кузавах па 10-15 тон сенажу. Далей у справу ўступаюць "Амкадор", якія прэсуюць масу, выціскаючы з яе лішняе паветра.
 - шлягай - адзін з найважнейшых элементаў якаснай закладкі кармоў, - сцвярджае Ігар Дереченик. - Таму тут таксама працуюць нашы найбольш вопытныя механізатары: Пётр Москвенков, Уладзімір Красько і Пётр Чарніцкі. Як правіла, два «Амкадора» працуюць днём, адзін ноччу. Якасць кармоў кантралююць спецыялісты ўпраўлення сельскай гаспадаркі і харчавання, аграхімлабараторыі, ветстанцыі. Ёсць у нас усе неабходныя прылады для кантролю розных параметраў.
 - Праз дзень-два траншэі на гэтай ферме будуць запоўненыя, - працягнуў ён, - і мы будзем закладваць корм на ферме «Лаўры». Пасля яны будуць выкарыстаныя для дойнага статка. А тэхніка пераедзе ў Схеды. Там ужо таксама паспелі травы.
Майскія дажджы і добрая падкормка паспрыялі добраму травастою. У КСУП «Імя Адама Міцкевіча» спадзяюцца сёлета нарыхтаваць травяністых кармоў больш, чым летась. Бо надоі і прывагі жывёлы таксама павінны расці.
Па матэрыялах сайта раённай газеты "Зара над Нёманам»